Bika Ambon

Meerdere keren is geroepen om een recept voor Bika Ambon op de oproep van Moesson voor  Indische recepten waar men nou altijd al het recept van zou willen hebben. Elke maand maak ik voor de website van het maandblad een favoriet gerecht voor een van haar lezers.

Bika/Bingka

Een Bika Ambon wordt ook wel Bingka genoemd. Bingka is een cassave cake uit Maleisië. Je zou denken: dit recept komt uit Ambon, maar het is vooral bekend en beroemd in Medan, Sumatra.

Volgens de Indonesische wiki heet deze cake zo omdat het gemaakt werd op de Jalan Ambon in Medan. De Nederlandse wiki zegt dat deze cake oorspronkelijk uit Ambon komt, maar door handelaren naar Sumatra zijn gebracht en daar toen populair werd.

Hoe het ook is. Deze Bika gaan we bakken! 😉

Bekijk hier de video en/of scroll verder voor recept in tekst en foto’s.

Gistcake

De structuur van een Bika Ambon is allesbepalend. Er moeten van die streepjes door het deeg lopen. Die ontstaan door het gist dat door het beslag gaat. De Bika wordt op smaak gebracht met pandanblad en citroenblad. Het wordt er bijna hartig van, maar het blijft een zoete cake, hoor.

Ovenschaal

Vaak wordt Bika Ambon op straat gemaakt in een soort poffertjes pan van gietijzer. Zo een pan heeft niet iedereen, dus ik ga mijn Bika (zoals ook veel wordt gedaan) gewoon maken in de oven.

20 centimeter

Ook maak ik ‘m niet super groot. Ik zie recepten online met wel 20 eieren. Ik ga voor 3 stuks. Ik maak een ronde cake met een doorsnee van 20 centimeter.

Ingrediënten

  • 170 milliliter kokosmelk
  • 85 gram tapiocameel
  • 85 gram suiker
  • 3 eieren (large)
  • 1 theelepel (droge) gist
  • 1/4 theelepel kunjit
  • 1/4 theelepel zout
  • 3 jeruk purut blaadjes
  • 2 pandanbladeren

Ovenschaal van 20 cm doorsnee

Bereiding

Omdat er gist door de cake gaat moet ik op twee dingen goed letten.

  1. Het beslag moet warm zijn en op een warme plek rusten.
  2. Ook mag het zout niet direct met het gist in contact komen. Anders gaat gist dood.

Pandanblad en jeruk purut heb ik standaard in de vriezer. Ik koop deze bladeren bij de Toko.

Kokosmelk verwarmen

Ik heb pandan en de jeruk even in grove stukken gesneden, zodat ze veel smaak af kunnen geven aan de kokosmelk.

Ik zet eerst het kokosmelk op laag vuur. Ik doe ietsje meer dan de 170 milliliter in mijn pannetje. Er zal nog wat verdampen omdat ik het langzaam aan de kook breng met het pandanblad en jeruk purut.

Mixen

Ondertussen mix ik, met de mixer op de hoogste stand, de drie eieren totdat ze goed schuimen. Ik gebruik 1 garde in mijn mixer, dat is handig, want het doorroeren van het meel later moet niet te hard.

Dan kan de suiker er in een keer bij samen met het zout. Ik mix dat een halve minuut. Nu kan de tapiocameel erdoor. Ik mix dat ook met mijn eenarmige mixer maar nu op de laagste stand.

Kokosmelk

Ondertussen is mijn kokosmelk bijna klaar. Het heeft niet echt gekookt, maar het heeft een paar keer rustig geprutteld. Ik roer het even door en doe dan het  gas uit. Ik giet de melk in een bakje zodat het snel afkoelt.

Ik doe er een melkthermometer in en laat de kokosmelk afkoelen tot zo een 45 graden. Als je je vinger erin stopt doet het geen pijn, maar voelt wel echt goed warm (dat is dus goed).

Gist, koenjit/kunjit en kokos

Door het beslag mix ik nu de gist (in een paar seconden) met mixer op op laagste stand en een 1/4 theelepel kunjit. Dat is geelwortelpoeder. Dit geeft de hele cake een prachtige gele gloed.

Dan giet ik langzaam de warme kokosmelk er bij. Ik blijf rustig mixen op laagste stand totdat alle melk erin zit. Dat is al na een paar seconden.

Warm

Nu doe ik een deksel op de schaal en zet ‘m warm weg. In mijn geval op een radiator van mijn verwarming. Ik wil dat de schaal goed warm blijft, maar zeker niet heet. Zo maak ik ook altijd brood (rijzen op de verwarming).

Nu moet het gist in totaal 2,5 uur in het beslag werken.

Na 1 uur, roer ik even alles een keer door. Want suiker zakt naar de bodem en bovenop komt een schuimlaag te staan door het gisten.

Schaal opwarmen

Na 1 uur en 50 minuten zet ik mijn ovenschaal op een bakplaat. Ik giet er heet water in en laat de schaal rustig opwarmen. Ik warm de schaal niet op in de oven, want dan wordt het beslag aan de onderkant te snel gaar.

Dan verkreuk ik een vel bakpapier. Ik maak er een prop van en vouw het dan weer uit. Het water kan uit de schaal, ik droog het af en het papier kan erin. Ik knip het niet op maat.

Ik haal mijn beslag voorzichtig van de verwarming en giet rustig in de schaal op het bakpapier. Ik roer niet, want door het gieten wordt het al gemengd en beter is om nu niet de gistbelletjes eruit te slaan.

Nu laat ik met een deksel erop het beslag nog een half uur in de schaal staan.

Oven 160 graden

Ondertussen warm ik mijn oven op naar 160 graden.

35 minuten onderwarmte

Als de oven warm is en het half uur is voorbij dan zet ik de oven op alleen onderwarmte (maar niet op hete lucht).

Ik schuif de bakplaat op het allerlaagste rekje in de oven en bak mijn Bika Ambon voor 35 minuten. De bovenkant verkleurt al een beetje, maar is nog niet echt bruin.

Onder en boven warmte

Dan verplaats ik de ovenschaal naar het midden van de oven, verhoog de hitte naar 180 graden en zet boven en onderwarmte aan.

Nu bakken totdat de bovenkant mooi bruin is. Dat duurt ongeveer 8-10 minuten. Maar iedere oven is anders. Ik blijf in de buurt en als ‘ie mooi donkerbruin is, dan haal ik m eruit.

Ik heb even getest op gaarheid met een satéprikker.

De bruine bovenkant zorgt voor een mooi effect als je de taart doorsnijdt.

Afkoelen

Ik laat de bika ambon helemaal afkoelen op een taartrekje; helemaal afgekoeld is makkelijker aansnijden. Dat is een spannend moment, na zo lang wachten. Zal ‘ie mooie draadjes hebben? Ja!

Smaak

De kruiden hebben goed hun werk gedaan. Deze cake smaakt behoorlijk tropisch. De jeruk en pandan komen allebei goed door en de tapiocameel maakt het deeg sponzig en stevig. Erg lekker.

Presenteren

Ik zie online rechthoeken en repen die van de cakes worden gesneden. Alhoewel mijn cake rond is, snij ik er toch lang repen van. Dat is lekker eten. Ik had ook nog bananenblad in mijn vriezer. Dat past er mooi onder voor de kleur.

Deze cake bevat geen ingewikkelde ingrediënten maar is door het gebruik van gist wat complexer dan gewone cakes. Dit is een overheerlijke cake voor mensen die geen gluten verdragen. Het is een top cake als dessert met een stevige kop koffie. Erg smakelijk.


Direct de keuken in met Pisang Susu? Dat kan nu met de Gerechtenwaaier. Voor 10 euro (+verzendkosten) heeft u de waaier met 20 originele recepten in huis. Klik op de banner hieronder om te bestellen. 


Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

  1. Monica schreef:

    Allemaal lekkere recepten, maar hoe print ik dat op een fatsoenlijke manier uit? Is er een printversie? Kan zijn dat ik die over het hoofd zie. Ik ben nu steeds aan het knippen en plakken en dat is zo’n gedoe.

  2. Claudia schreef:

    Kan de cake ook op smaak gebracht met iets anders dan pandan/jeruk purut blaadjes? Die kan ik hier nl. nergens vinden.

    • Hoi Claudia, waar woon je dat het moeilijk te vinden is? Pandan en jeruk zijn wel belangrijk voor de smaak, maar je zou het ook kunnen vervangen door citroengras of pandanextract (als je dat kan krijgen). Ook kan je een theelepel vanille (suiker) toevoegen. Dat maakt het ook weer anders van smaak. Succes!

  3. Mel Tee schreef:

    Dag Pauline, na drie mislukte pogingen met andere recepten, lukte jouw versie best goed: dank je wel! De smaak benaderde het beste wat ik me herinner van hoe mijn tante het maakte. Ik wilde het per se in haar pannetje maken, inderdaad als soort poffertjes. Het enige waar ik minder tevreden over was, was dat ze daarna een beetje inzakten. Heb jij een idee hoe dat komt en hoe ik dat kan voorkomen? Dank alvast!

  4. Saskia schreef:

    Helaas is de koek bij mij al zolang mislukt. Waarschijnlijk omdat mijn oven geen functie onderwarmte heeft. Hoe los ik dit op?

  5. Kim schreef:

    Selamat malam,

    Ten eerste, bedankt voor je leuke receptjes. Mijn vrienden en ik verwijzen vaak naar jouw website als we het weer eens over eten hebben 😄. Vraagje: jouw graden voor de oven, geldt voor ELEKTRISCHE oven, toh?
    Kasih!

    Groetjes,
    halve pinda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *