Babi Pangang

’s Morgens sta ik meestal op met een plan voor het avondeten. Als duidelijk is waar we zin in hebben, dan kan ik pas de dag starten. Eerst mijn vlees in de marinade? Of maak ik eerst mijn schets af?

Ik ben niet alleen foodblogger maar ook webdesigner. Omdat uren achter de computer werken slecht is voor je lijf, trek ik meestal rond het middaguur de stad in om mijn boodschappen te halen voor het recept van de dag ;-).

Vanmorgen bedacht mijn man wat er gegeten moet worden vanavond: babi pangang! ‘Maar dan wel op de Pisang Susu manier’. Wat dat precies is, dat mag ik zelf uitzoeken. Prima dat vind ik nou juist zo leuk.

Babi Pangang

Ik vind dat babi pangang knapperig moet zijn en goed gemarineerd. De zoete saus moet zorgen voor die specifieke babi pangang smaak. Aan de slag!

Ingrediënten

600-700 gram schouderkarbonades (ongeveer 4 stuks)

Marinade

3 eetlepels zoute ketjap (kikkoman)
4 eetlepels zoete ketjap (abc)
2 eetlepels gekonfijnte gember
2 centimeter verse gember
1 ui
2 tenen knoflook
2 theelepels 5 spices mix
1/2 citroen

Saus

200 gram basterd suiker
1 dl wijnazijn
1 cm gember
1 eetlepel maizena
3 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels water
1 chili peper
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel peper


Bereiding

De schouderkarbonades laat ik heel, maar ik snij het bot er wel uit. Ik doe ze in een grote schaal. De  zoete en zoute ketjap kunnen erbij samen met de gekonfijte gember.

Ik blend de uien, knoflook en gember met mijn staafmixer.

Dan schep ik die bij het vlees en knijp er een halve citroen over uit.

Nu goed doorscheppen en de 5-spices kruiden kunnen erbij; zeker 2 theelepels.

Ik schep alles weer door en laat de marinade een paar uur staan. Het kan ook een nacht in de koelkast. Het wordt er alleen maar lekkerder van. Af en toe schep ik het om.

Saus

Ik begin wel meteen met de saus, want die kan later weer opgewarmd. Er gaat veel suiker door de babi pangang saus. Als tegenhanger moet er daarom ook wijnazijn en de tomatenpuree door. Dat zorgt voor een wat zurige smaak. De saus wordt er een stuk interessanter van.

Ik heb niet genoeg witte basterd suiker meer, dus ik maak mijn bruine op. De saus wordt er prachtig donker van. Dat is prima. Gebruik je alleen witte suiker, dan kleurt de saus een stuk roder.

Ik haal een beetje goede tomatenpuree; die niet te zuur is. Soms wordt er zoveel citroenzuur voor het conserveren bij gedaan, dat ik het niet meer lekker vind. Ik heb geconcentreerde pomodori tomatenpuree gekocht.

Suiker, zout, water, wijnazijn, tomatenpuree, zwarte peper en fijngehakte gember doe ik in een pannetje en warm het op.

De suiker smelt snel en de chili peper kan erbij. Maak het zelf zo heet als je wilt. Ik ga voor een halve peper vandaag.

Als alles goed gemengd is. Voeg ik de maizena toe om de saus wat dikker te laten worden.

Ik heb de maizena tot een papje gemaakt met een eetlepel water. Dan mengt het beter, zonder klontjes, door de saus.

Ik laat de saus nog een minuut zachtjes pruttelen tot ‘ie wat dikker is geworden. Bedenk je dat als ‘ie afkoelt de saus nog wat dikker wordt.

Bakken

Terug naar het vlees. Ik zet de oven op 200 graden.

Ik til de karbonades uit de marinade, laat ze even uitdruppen en bak ze heel kort op op in een beetje boter. Ze schroeien dicht zodat ze sappig blijven.

Dan leg ik ze op een rooster bovenop een ovenschaal. Ik gebruik hiervoor mijn ‘taartenafkoelrekje’. Het werkt prima. Ik zorg ervoor dat de karbonades mooi los liggen en goed rondom kunnen roosteren.

Oven

Nu kunnen ze in het midden van de oven voor 15 minuten

Daarna zet ik de grill aan en de hete lucht en laat de karbonades nog 10 minuten knapperig worden. De hoekjes worden wat donker, maar dat mag bij roosteren. Wordt het te erg, snij dat dan weg.

Nu kunnen ze in repen worden gehakt. Het vlees is knapperig aan de buitenkant en heel sappig van binnen. Zo lekker.

Oei en nu die overheerlijke zoet-zure saus erover. Wat glimt ‘ie goed! Lekker donker door de bruine suiker, maar zeker met ‘ie specifieke babi pangang smaak.

We eten het met een simpele atjar van komkommer,  witte rijst en wat krupuk. Meer is niet nodig ;-).

Ook met Beb Vuyk's boek aan de slag?
Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.
Print Friendly, PDF & Email
Delen?
Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on StumbleUponShare on TumblrShare on RedditEmail this to someone

You may also like...

4 Responses

  1. Kristel schreef:

    Fantastisch recept! Helemaal blij hier, lekker zeg!

  2. PIeter schreef:

    Ik heb het ook gemaakt, lekker!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *